Navigation Menu+

Begeleiding met power

BEGELEIDING MET POWER

De begeleiding moet in ‘Jij Blinkt Uit ‘ uit het goede hout gesneden zijn. De begeleiding neemt immers diverse rollen op.

  • Ze zijn de ‘groepsbegeleider’, die het gros van de activiteiten begeleiden.
  • Ze zijn de ‘assist van de mental coach’: ze reiken informatie aan over de deelnemers en na de interventie vangen ze de deelnemers op.
  • Ze zijn de ‘coach’, die de deelnemers ondersteunt naar zelfsturing en actie ondernemen.
  • Ze zijn de ‘motivator’ : ze motiveren deelnemers om zich in te schrijven in een interimkantoor, om te reageren op een vacature, om de stap naar een opleiding te zetten.
  • Ze zijn de ‘facilitator’: ze organiseren de jobbeurs en de arena-ervaringen.

Bovenal moeten ze voor de deelnemer een ‘maatje’ zijn. Ze behouden de leiding, maar zijn tegelijkertijd een vertrouwenspersoon, een luisterend oor, ook op informele momenten. Hun aanpak is niet-schools, maar wel waarderend en vriendschappelijk. Ze zijn streng maar rechtvaardig. Ze zetten hun eigen ervaringen in als voorbeeldmateriaal, ze zijn open en gebruiken humor en ernst als een krachtig instrument.

Deelnemer Sem

“Dit is de eerste keer dat ik tijdens een opleiding het gevoel heb dat de begeleiders niet hoger staan dan ons en een deel van het team zijn.“

Deelnemer Ferhat

“Als achttienjarige verwachten ze op school dat je toestemming moet vragen om naar het toilet te gaan, maar tegelijkertijd wordt wel van je verwacht dat je een duidelijk beeld van je toekomst hebt. Dat strookt niet met elkaar. De aanpak hier was gelukkig heel anders, omgekeerd bijna.”

Samira Bellari, begeleider

“Soms hebben de deelnemers ons echt verast. Ze namen de leiding over van ons. Spontaan en ongedwongen. In ‘Jij Blinkt uit’ hebben we dat gretig toegelaten. Een uitgesproken voorbeeld daarvan was de activiteit over communicatie. Na onze basisinformatie over zender en ontvanger, namen twee deelnemers het over van ons. Ze gingen gewoon zender en ontvanger spelen en speelden wat er zoal fout kan lopen.”

Nicole Meeusen, coördinator tewerkstelling

“Jij Blinkt uit haalt de kameleon in de begeleider naar boven. En dat vraagt maturiteit.”

“In onze experimenteerruimte waren begeleiders van Stebo en van KRC actief. Ze deden de begeleiding met veel passie. Ze hebben een mix van kwaliteiten ingezet om de rollen perfect op te nemen en bovendien ook nog optimaal teamwerk te leveren. Zowel de passie als de mix van kwaliteiten moet er gewoonweg zijn. Het is een zeer belangrijke succesfactor.”