Navigation Menu+

Gezonde levensstijl

De negen thema’s in ‘Jij Blinkt Uit!’ zijn geplukt uit de mentale begeleiding van Koshine bij topsporters.

Menu

GEZONDE LEVENSSTIJL

Welke invloed heeft een gezonde levensstijl op de mentale weerbaarheid?

We onderschatten vaak de invloed van voeding en een evenwichtige levensstijl op onze geestelijke gezondheid. Als je gezond leeft, zit je vaak beter in je vel, heb je meer zelfvertrouwen en energie. Gezonde voeding, beweging en rust vormen hiervoor de basis. Om goed te kunnen presteren en tegenslagen te kunnen overwinnen is het van belang om zowel het lichaam als de geest in een optimale toestand te brengen.

Gezonde levensstijl kwam uitvoerig aan bod in de activiteit ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’.

Activiteiten

EEN GEZONDE GEEST IN EEN GEZOND LICHAAM

 

gezond

De deelnemers hebben een gesprek met clubdokter, huisarts Johan Jespers, over het belang van gezondheid. Het feit dat dit de clubdokter is werkt beklijvend.

WAAROM

Begeleider Marc: “We doen deze sessie om duidelijk te maken dat wie gaat werken ook zorg moet dragen voor zijn gezondheid. Gezond eten en drinken, voldoende bewegen zorgt dat men zich ook goed in z’n vel voelt en geeft energie.”

Resultaten

Begeleider Samira “Bij vele deelnemers leven nog misverstanden over gezondheid. Zo zijn sommigen verbaasd dat ze toch dik worden, alhoewel ze ’s morgens niet eten. Zo’n sessie doet hen de ogen openen en zet hen aan om meer verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen gezondheid. De boodschap is even belangrijk voor een topvoetballer als voor iemand die gaat werken of werk zoekt.”

Begeleider Davy “Ook nu weegt de context van ‘voetbal’ weer heel sterk door. De clubdokter maakt duidelijk dat voetballers heel verantwoordelijk moeten omgaan met eten, drinken, bewegen, op tijd gaan slapen, … om aan de top te geraken. En het feit dat een clubdokter dat zegt maakt dat het bij de deelnemers nog meer doordringt. “

Deelnemer Dimitri “De dokter gebruikte goede vergelijkingen. Zo had hij het over een wagen: ‘Een wagen die ‘s morgens moet vertrekken en niet volgetankt is, valt halverwege ook zonder brandstof’. Dat zal mij altijd bijblijven.”

Deelnemer Saïd “Uit deze sessie heb ik één duidelijke boodschap onthouden: eet ’s morgens als een keizer, ’s middags als een koning en ’s avonds als een bedelaar.”