Navigation Menu+

Motivatie

De negen thema’s in ‘Jij Blinkt Uit!’ zijn geplukt uit de mentale begeleiding van Koshine bij topsporters.

Menu

MOTIVATIE

Hoe krijg je werkzoekenden gemotiveerd?

Motivatie is ‘willen’, talent is ‘kunnen’ en discipline is ‘doen’. Deze drie elementen vormen samen de beginnersmentaliteit van de deelnemer, om het in sporttaal te formuleren. Werk vinden is een kwestie van ‘doen’, maar vraagt dat de werkzoekende ook weet hoe hij het ‘kan’ aanpakken. Helemaal bovenaan staat dat hij het ook echt ‘wil’. De zoektocht staat of valt hiermee.

In de mental coaching werkten we aan de motivatie van de deelnemers via een gesprek over de resultaten uit de screening . Motivatie was ook de insteek bij de opleidingsactiviteiten: bespreking van de ‘film Fish’, het ‘bezoek aan het bedrijf Nike’ en het ‘gesprek met Pierre Denier’.

Activiteiten

Menu

 

 

FILM FISH

 

Mathijs-vangt-FISH

Deelnemers bekijken en bespreken de film Fish, over visverkopers op een markt. De film toont enkele items, die een rode draad vormen doorheen het hele traject: je kan zelf je houding kiezen, passie is belangrijk, teamspirit is het sleutelwoord, spelen en humor maken de dag.

WAAROM

Begeleider Davy “Deze film geeft een duidelijke boodschap. Vis verkopen is een lastige job: je werkt in een koude omgeving en de geur is ook niet alles. En toch heeft iedereen twee keuzes: of je maakt het werk dat je doet leuk of niet leuk, ook als het werk op zich niet zo aangenaam is. Dat heb je voor een groot deel zelf in de hand. Het sleutelwoord is passie.”

Begeleider An “De film heeft alle ingrediënten die wij aan de opleiding willen geven: passie, humor, fun, eigen keuzes maken, teamwerk, er willen bij horen en evengoed resultaatsgericht zijn. In de film Fish zien we bovendien dat de verkoopcijfers stijgen.”

Resultaten

Begeleider Ayse “De film is voor velen een eyeopener. Velen bekijken werken als een opgave, als iets wat moet en per definitie niet leuk is. Deze film heeft hen geleerd dat het anders kan.

Begeleider Samira “De film is geweldig. Het gaat over houding. Die kies je zelf. Zo leef ik mijn leven. Die houding wil ik ook doorgeven aan de deelnemers.” Deelnemer Hafida “Ik heb genoten van de film Fish. Ik herkende mezelf er ook meteen in. Ik ben ook iemand die in een team moet kunnen werken, die moet kunnen praten met anderen en samen dingen doen.“

Menu

 

 

BEDRIJFSBEZOEK

 

nike-laakdal

De deelnemers brengen een bezoek aan het bedrijf Nike in Laakdal. Aandacht voor de werknemers dragen ze in Nike hoog in het vaandel. Daartegenover staat dat ze ook engagement verwachten van werknemers. Die boodschap willen we meegeven in het traject : werken is ‘geven en nemen’.

WAAROM

Begeleider Davy “Sommige deelnemers hebben hun eigen beeld gevormd van werken voor een bedrijf. Ze zijn zich weinig bewust van de regels die er zijn omdat ze nog nooit de poort van een bedrijf zijn binnengelopen. Bij Nike maken ze kennis met de do’s en don’ts, met de geplogenheden, hoe het er werkelijk aan toe gaat.”

Begeleider Marc “We kiezen voor het bedrijf Nike, omdat het een heel mooi bedrijf is, qua filosofie. In Nike ben je geen nummer, je bent iemand. Je krijgt kansen en verantwoordelijkheden, maar je mag er ook geen misbruik van maken.”

Resultaten

Begeleider Marc “In dit bezoek leren de deelnemers dat ze zich moeten aanpassen aan de cultuur van het bedrijf. Zo kwam één van deelnemers een half uur te laat voor dit bezoek. We hebben dan ook meteen duidelijk gemaakt dat dat niet kan, niet in de opleiding en zeker niet als ze aan het werk zijn.”

Deelnemer Hafida “Ik heb zelf op een bedrijf gewerkt, ik weet hoe het daar aan toe gaat, maar was toch nieuwsgierig. Het was een fijn bezoek, maar het is wat te snel gegaan. Het had ook wat uitgebreider mogen zijn.”

Heidi Gillemot (Nike) “Dit was een zeer gemotiveerde groep met de juiste vragen. Precies dat maakte dat dit bezoek voor heel fijn was.”

Menu

 

 

GESPREK MET PIERRE DENIER

 

pierre

De deelnemers hebben een gesprek met Pierre Denier, assistent-trainer bij KRC Genk. Hij is de peter van het project en is komen vertellen over zijn levensloop. Zijn credo is dat je in je loopbaan doelen dient voorop te stellen, deze in kleine stappen dient te realiseren en daarbij keuzes dient te maken.

WAAROM

Begeleider Davy “Pierre Denier is voor de deelnemers een inspirerend voorbeeld. Hij staat symbool voor iemand die het gemaakt heeft van arbeider naar profvoetballer en dan naar assistent-trainer. Hij is een warme persoonlijkheid met een levensmotto: ‘geloof in jouw eigen kunnen’.”

Resultaten

Begeleider Marc “Pierre Denier vertelt heel open en bloot over zijn leven en zijn passie: KRC. Hij maakt duidelijk dat hij ook geen gemakkelijk leven heeft gehad, dat hij veel heeft moeten laten om de top te bereiken, zoals bijvoorbeeld niet op stap gaan, gezond eten, doorzetten en volharden. “

Begeleider Davy “Deelnemers ontdekken in deze sessie dat achter de dure auto van de profvoetballer ook veel hard werken, doorzetten, vallen en opstaan schuil gaat.”